Faq

We ontvangen regelmatig vragen. Over vitamines en mineralen, over Dagravit. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren

Vitaminen zijn essentiële chemische verbindingen die normaal in onze voeding aanwezig zijn en via het voedsel in het lichaam terechtkomen. Vitaminen zijn onmisbaar bij veel processen die zich dagelijks afspelen in je lichaam, zoals groei, herstel, goed functioneren van het lichaam en het in stand houden van een goede gezondheid. Het lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf maken (enkel kleine hoeveelheden vitamine K en D) en is daarvoor dus aangewezen op de voeding.

Mineralen zijn stoffen die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Wat dacht je van natrium, calcium, magnesium, kalium, fosfor en chloride? Stuk voor stuk mineralen waarvan is bewezen dat ze noodzakelijk zijn om je lichaam gezond te houden. Essentiële spoorelementen zijn chroom, ijzer, koper, zink, mangaan, jodium, seleen en molybdeen.

We hebben allemaal de 13 verschillende vitaminen nodig. Ja ook jij! Maar hoeveel je van iedere vitamine afzonderlijk nu precies nodig hebt hangt helemaal af van je leeftijd, geslacht, omstandigheden zoals zwangerschap, het geven van borstvoeding en onze levenswijze (zittend of heel actief, roken of niet roken). In sommige situaties kan de behoefte aan een of meer vitaminen hoger zijn.

Jazeker! Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, zuigelingen, kinderen in de groei, 65-plussers, rokers, drinkers en medicijngebruikers hebben vaak een verhoogde behoefte aan bepaalde vitaminen.

In Nederland moeten alle vitaminesupplementen voldoen aan wettelijke eisen. In de Europese wetgeving is vastgelegd wat op een etiket mag staan. Er moet bijvoorbeeld op staan welke vitaminen en mineralen erin zitten en in welke dosering. Wat ze doen voor de gezondheid mag alleen op de verpakking staan wanneer het wetenschappelijk is aangetoond.

Op het etiket van een supplement staat de referentie inname (RI) voor vitaminen en mineralen vermeld. De referentie inname is een Europees vastgelegde richtwaarde voor hoeveel vitaminen en mineralen een volwassene op een dag nodig heeft uit een gezonde en evenwichtige voeding. Het houdt dus geen rekening met geslacht , leeftijd etc. Soms zie je op een etiket Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) staan. Dit is voor vitaminen en mineralen hetzelfde als de RI.

Deze afkorting betekent Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze benaming is nu vervangen door RI = referentie inname omdat het om een richtwaarde gaat en geen aanbeveling.

 

Vitaminen zijn belangrijk voor een goede gezondheid, maar extra veel vitaminen zorgen er niet voor dat je extra gezond wordt. Voor een groot aantal vitaminen en mineralen is een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Alleen langdurig gebruik van een vitaminesupplement met doseringen boven deze grens kan klachten geven. Voor de meeste mensen is het niet nodig om supplementen te gebruiken met 100% RI of meer, want ook via de voeding worden vitaminen en mineralen opgenomen door het lichaam.

Er zijn omstandigheden waaronder vrouwen een verhoogde behoefte aan vitaminen en mineralen kunnen hebben; menstruatie gaat gepaard met kleine verliezen van vitaminen en ijzer en na de menopauze kan de behoefte aan calcium en vitamine D toenemen om de botten sterk te houden. Bovendien vragen zwangerschap en het geven van borstvoeding extra vitaminen van het lichaam.

Het beste is om Dagravit voedingssupplementen tijdens of na de maaltijd in te nemen, omdat de vitaminen en mineralen met de overige voedingsstoffen beter worden opgenomen.

Dit hangt er vanaf. Voor sommige mensen geldt een advies voor een supplement met maar één vitamine. Dit geldt als aanvulling op een gezond en gevarieerd eetpatroon. Het advies geldt voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden (foliumzuur), vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven (vitamine D), baby’s (vitamine K), kinderen tot 4 jaar (vitamine D), ouderen (vitamine D) en rokers (vitamine C). Als deze personen verder gezond zijn en gevarieerd eten, heeft een supplement met één vitamine de voorkeur.

Daarnaast zijn er ook groepen die extra op hun eetgewoonten moeten letten. Natuurlijk pas je het liefst je eetgewoonten aan, maar als dit niet lukt, kun je kiezen voor een multivitaminen. Groepen die op hun eetgewoonten moeten letten zijn zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, (top)sporters, als je op dieet bent, ouderen, tieners, vegetariërs, zieken en gebruikers van medicijnen.

De producten van Dagravit bevatten een combinatie van plantaardige, dierlijke en synthetische grondstoffen. Een synthetische stof kan ook een natuurlijke oorsprong hebben, maar wel een behandeling hebben ondergaan ten behoeve van de houdbaarheid of zuiverheid. Daardoor mag het niet meer natuurlijk genoemd worden. En soms is een stof helemaal synthetisch, omdat het bijvoorbeeld in de natuur zeer schaars is, niet als dusdanig uit de natuur te halen is of omdat de natuurlijke variant een slechte smaak heeft of niet stabiel is. Welke chemische vorm van een vitamine of mineraal mag gebruikt worden ligt wettelijk vast.

Vitaminesupplementen vallen onder de voedingssupplementen en de ingrediënten moeten voldoen aan de voorschriften in de Warenwet. Vitaminesupplementen bevatten naast vitaminen, mineralen en andere stoffen (zoals bijvoorbeeld luteïne, co-enzym Q-10 of visvetzuren) ook hulpstoffen, zoals bijvoorbeeld zetmeel als bindmiddel, melksuiker als stabilisator en suiker en kleurstof als omhulsel.

Antioxidanten hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Ze binden zich namelijk aan de zogenaamde vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn zeer reactieve deeltjes die zowel bij processen in het lichaam als door invloeden van buitenaf ontstaan. Zo worden ze veroorzaakt door roken, uitlaatgassen, smog, bestrijdingsmiddelen, schoonmaakmiddelen en blootstelling aan zonnestralen. Bij het omzetten van onze voeding in energie is er ook sprake van een oxidatieproces en worden er ook vrije radicalen gevormd. Ons lichaam heeft een natuurlijk afweersysteem tegen vrije radicalen. Dit systeem functioneert in het algemeen uitstekend. Om meer weerstand op te bouwen, zouden extra antioxidanten nuttig kunnen zijn. Gelukkig zitten er ook nog antioxidanten in onze dagelijkse voeding in de vorm van de vitaminen B2, C, E en de mineralen zink, mangaan, koper en selenium. In welke hoeveelheden de antioxidanten ter bescherming van vrije radicalen moeten worden ingenomen, is nog niet helemaal duidelijk.

PABA is para-aminobenzoëzuur. PABA wordt veel gebruikt in huid crèmes. Het is geen echte vitamine. PABA komt voor in bijvoorbeeld tarwekiemen, orgaanvlees en yoghurt.

Supplementen blijven het best bewaard in de oorspronkelijke verpakking. Daarnaast is het belangrijk dat licht, hitte en vocht geweerd worden. Dit wordt het best bereikt wanneer de supplementen in een kast buiten de woonkamer, keuken of badkamer bewaard worden. Bewaar supplementen altijd buiten bereik van kinderen!

Als het product over de houdbaarheidsdatum heen is, kan het zijn dat de hoeveelheid van de vitaminen en mineralen is afgenomen. Ook kunnen wij als fabrikant de kwaliteit en veiligheid van een product niet meer garanderen als de houdbaarheidsdatum verstreken is.