Vitaminewijzer

Jouw gezondheid Jouw gezondheid

Een goede weerstand is onmisbaar. Met een goed afweersysteem is jouw lichaam in staat om weerstand te bieden aan allerlei invloeden van buitenaf, zoals stress, bacteriën en virussen. Door gezond en gevarieerd te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen ben je al goed bezig. De ene dag lukt dat beter dan de andere dag.

 

Eet gevarieerd

In ons drukke leven is het soms lastig om gevarieerd en regelmatig eten. Toch is dit essentieel voor een goede weerstand. Met drie maaltijden per dag en maximaal 4 tussendoortjes ben je goed bezig!

 

Lichamelijke beweging

Wist je dat sporten enorm goed is voor je weerstand? Je bloedsomloop wordt verhoogd en je hart gaat krachtiger kloppen. Een half uurtje per dag bewegen is al genoeg. Houd je niet van sporten? Zoek dan beweging in kleine dingen: pak wat vaker de trap of ga fietsen in plaats van met de auto.

 

Vitaminen die je weerstand ondersteunen

Geef je weerstand een boost! Vitamine C is een echte weerstandsvitamine. Deze anti-oxidant levert een bijdrage aan het wegvangen van vrije radicalen in (lichaams)cellen. Daarnaast ondersteunt Vitamine C de afweer van het lichaam.

Last van vermoeidheid? Het kan zijn dat je energiehuishouding niet goed in balans is. Heel wat vitaminen (zoals B1, B2 en B3) en mineralen (zoals calcium, magnesium en mangaan) zijn belangrijk voor de energiehuishouding in je lichaam.

Zink en biotine zorgen dat eiwitten, vetten en koolhydraten uit het eten beschikbaar komen voor je lichaam en geven je energ ie.  Vitaminen B3, B5, B6, B11 en B12 kunnen je helpen om vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Calcium is essentieel voor sterke botten en tanden. Daarom is het belangrijk om elke dag voldoende calcium binnen te krijgen. Dit kun je uit je voeding halen, zoals zuivelproducten, groene groenten en noten. Daarnaast kun je kiezen voor een voedingssupplement als dagelijkse ondersteuning van jouw calcium-inname.

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud van stevige botten en tanden. Naarmate je ouder wordt is het steeds belangrijker dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Je maakt het minder aan, terwijl je er juist meer van nodig hebt! Daarom adviseert de Gezondheidsraad een vitamine D supplement, zoals Dagravit vitamine D parels. Zo weet je zeker dat je dagelijks de juiste hoeveelheid vitamine D binnenkrijgt.

Als je zwanger bent, of graag wilt worden, kan je lichaam wel wat extra zorg gebruiken. Voor jezelf, met oog op een gezonde zwangerschap, maar natuurlijk ook voor een goede ontwikkeling van je ongeboren kindje.

 

Een goede start met foliumzuur

Extra zorg begint vanaf het moment dat je zwanger wilt worden; in veel gevallen het moment waarop je stopt met het gebruik van anticonceptiemiddelen. Vanaf dat moment adviseert de Gezondheidsraad om dagelijks een supplement met 400 µg foliumzuur (vitamine B11) te nemen. Foliumzuur draagt bij tot de groei van het kindje tijdens de zwangerschap. Ook is het slim om extra vitamine D tot je te nemen gedurende de hele zwangerschap en tijdens periode van borstvoeding,  zoals vitamine D parels van Dagravit. Vitamine D is goed voor de opname van calcium en draagt bij aan de instandhouding van botten en tanden.

Vitaminen Vitaminen

Vitamine A speelt een rol in het celspecialisatieproces. Daarnaast is vitamine A van belang voor de het gezond houden van de huid en ondersteunt deze voedingsstof het afweersysteem van je lichaam. Ook is vitamine A goed voor het gezichtsvermogen.

RI

De Referentie Inname van vitamine A is 800 µg.

Belangrijke bronnen van vitamine A:

Dierlijk: melk, boter, kaas, eieren, lever, haring, heilbot, leverworst en paté.

Plantaardig: appels, boerenkool, wortelen, maïs, broccoli, spinazie en abrikozen.

Vitamine B1 helpt energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten. Daarbij is deze voedingsstof van belang voor je hart en zenuwstelsel. Een andere naam voor deze vitamine is thiamine.

RI

De Referentie Inname van vitamine B1 is 1,1mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B1:

Dierlijk: vlees, melk, gevogelte en eieren.

Plantaardig: biergist, graanproducten, aardappelen, aubergine, ongepelde rijst, ananas, cashewnoten en kidneybonen.

Vitamine B2 is van belang voor je bloed, je gezichtsvermogen en zenuwstelsel. Daarnaast is vitamine B2 betrokken bij het omzetten van vetten, eiwitten en koolhydraten in energie. Het draagt bij aan het behoud van normale structuur en functie van huid. Deze vitamine zal je op etiketten ook wel eens tegenkomen onder de naam riboflavine.

RI

De Referentie Inname van vitamine B2 is 1,4 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B2:

Dierlijk: vlees, kip, melk, kaas, eieren, ingeblikte sardines en zalm.

Plantaardig: appels, biergist, graanproducten, taugé, groene bladgroenten, koolsoorten, aubergine, walnoten, amandelen, cashewnoten, lijnzaad, melasse, sojamelk.

Vitamine B3 is betrokken bij de omzetting van vetten, eiwitten en koolhydraten in je voeding in energie. Net als veel andere vitaminen van het B-complex, draagt deze voedingsstof er toe bij dat je zenuwstelsel goed blijft functioneren. Deze vitamine gaat ook door het leven onder de naam niacine.

RI

De Referentie Inname van vitamine B3 is 16 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B3:

Dierlijk: vlees, gevogelte, heilbot en tonijn (in water).

Plantaardig: biergist, zemelen, pinda’s, tomatenpuree, zilvervliesrijst, graanproducten, cashewnoten.

Deze vitamine werd in 1931 ontdekt en heeft als tweede naam ‘Pantotheenzuur’ meegekregen. Vitamine B5 helpt energie vrij te maken uit de voeding en ondersteunt daarmee het energieniveau. Het draagt tevens bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Ten slotte draagt vitamine B5 bij aan de normale weerstand tegen stress. Er is bijna geen voedingsmiddel aan te wijzen waar deze voedingsstof niet in voorkomt.

RI

De Referentie Inname voor vitamine B5 is 6 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B5:

Dierlijk: vlees, runderlever, kip, eieren, melkpoeder, zalm.

Plantaardig: biergist, zemelen, noten, graanproducten, avocado, groene groenten, paddenstoelen, pinda’s.

Vitamine B6 – of pyridoxine – vervult een uitgebreid takenpakket in je lichaam. Zo heeft vitamine B6 een positieve invloed op het immuunsysteem en op de productie en verbranding van eiwitten en koolhydraten. Vitamine B6 is van belang voor de vorming van rode bloedcellen en heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Tenslotte draagt het bij aan het functioneren van het geheugen.

RI

De Referentie Inname van vitamine B6 is 1,4 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B6:

Dierlijk: vis, vlees, kip en eieren.

Plantaardig: aardappelen, graanproducten, bananen, noten, zemelen, biergist, zilvervliesrijst, sojabonen, avocado, melasse, zonnebloempitten.

Deze vitamine geniet vooral bekendheid onder de naam foliumzuur. Foliumzuur wordt aanbevolen bij vrouwen die zwanger willen worden. Het draagt bij tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap en tot de groei van het kind tijdens de zwangerschap. Daarnaast vervult vitamine B11 nog meer taken in het lichaam. Het draagt bij aan het proces van celvernieuwing, ondersteunt de aanmaak van rode/witte bloedlichaampjes en kan het gebrek aan energie helpen verminderen

RI

De Referentie Inname voor Foliumzuur is 0,2 mg (200µg)

Bij zwangere vrouwen geldt een dosering van 0,4 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine B11:

Dierlijk: eieren, oesters, zalm, melk.

Plantaardig: broccoli, bruinbrood, tomaten in blik, spinazie, biergist, noten, spinazie, spruitjes.

Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor het zenuwstelsel. Daarbij is deze voedingstof betrokken bij de omzetting van koolhydraten, eiwitten en vetten in energie. Vegetariërs en veganisten opgelet! Aangezien vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten, kan er bij mensen die geen – of minder vlees – eten en die ook geen eieren en zuivel gebruiken, een tekort aan vitamine B12 in de voeding ontstaan.

RI

De Referentie Inname voor vitamine B12 is 2,5 µg.

Belangrijke bronnen van vitamine B12:

Dierlijk: melk, melkproducten, kaas, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Dit is verreweg de meest bekende en populaire vitamine. De meeste mensen gebruiken vitamine C om de weerstand van het lichaam te ondersteunen. Maar deze vitamine heeft meer voor je in petto! Zo is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen; hét hoofdbestanddeel van het bindweefsel. Dit elastische weefsel voorziet o.a. je huid, bloedvaten, beenderen, tanden/tandvlees en kraakbeen van de benodigde stevigheid. Vitamine C is van belang voor een goede conditie van je hart en bloedvaten en is goed voor het behoud van sterke vaatwanden. Als antioxidant helpt deze vitamine zowel inwendig, als uitwendig om de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Het beschermt de gezonde cellen en weefsels van je lichaam tegen vrije radicalen. Ook draagt deze voedingsstof bij aan het behoud van een goed ijzergehalte in je bloed.

RI

De Referentie Inname voor vitamine C is 80 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine C:

Plantaardig: citrusvruchten, kiwi, rozenbottel, acerola, kersen, zwarte bessen, aardbeien, broccoli, pepers, boerenkool, peterselie, spruitjes, mierikswortel, aardappelen.

Vitamine D is een belangrijke voedingsstof voor de opbouw van de botten en tanden en het behoud van een sterk beendergestel. Verder ondersteunt deze voedingsstof het afweersysteem van je lichaam. Het is een van de weinige vitaminen die je lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Ook onze voeding bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd.

RI

De Referentie Inname van vitamine D is 5 µg. Sommige mensen lopen toch het risico om onvoldoende van deze voedingsstof binnen te krijgen.

De Gezondheidsraad adviseert ouderen om dagelijks de volgende hoeveelheid extra vitamine D in te nemen:

  • Vrouwen vanaf 50 jaar: 10 μg.
  • Voor mensen die weinig buiten komen of mensen met een donkere huid:
    • Vrouwen en mannen tot 70 jaar: 10 μg.
    • Vrouwen en mannen vanaf 70 jaar: 20 μg.

Belangrijke bronnen van vitamine D:

Dierlijk: haring, levertraan, ingeblikte sardines, garnalen, makreel, melk.

Onder de antioxidanten neemt vitamine E een belangrijke plaats in. Het is vooral actief in je lichaamscellen. In deze rol beschermt vitamine E dus je gezonde cellen en weefsel bij schade door vrije radicalen.  Het helpt dus beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

RI

De Referentie Inname voor vitamine E is 12 mg.

Belangrijke bronnen van vitamine E:

Dierlijk: margarine, boter, eieren, heilbot en garnalen.

Plantaardig: tarwekiemolie, amandelen, noten, pinda’s, broccoli en spinazie.

Vitamine K helpt bij het behoud van sterke botten. Daarnaast is vitamine K betrokken bij het bloedstollingsproces. Daaraan ontleent deze voedingsstof ook haar naam.  Vitamine K komt niet alleen in plantaardige en dierlijke voedingsbronnen voor, maar kan ook door bacteriën in de darmen geproduceerd worden. Zo zit vitamine K1 in natuurlijke plantaardige voedingsbronnen, wordt vitamine K2 grotendeels door darmbacteriën geproduceerd.

RI

De Referentie Inname van vitamine K is 75 µg.

Belangrijke bronnen van vitamine K:

Dierlijk: lever, kaas, eieren, boter, mager vlees.

Plantaardig: bloemkool, broccoli, boerenkool, spinazie, sla, spruitjes, melasse, groene thee.

Biotine speelt een rol in de energiestofwisseling en het vetmetabolisme. Daarbij ondersteunt deze vitamine de haargroei en de conditie van de huid. Deze vitamine werd vroeger ook wel vitamine B8 of H genoemd. Tegenwoordig geniet de naam Biotine de voorkeur.

RI
De Referentie Inname van Biotine is 50µg

Belangrijke bronnen van Biotine:
Dierlijk: eieren, melk, vlees, vis, lever.
Plantaardig: noten, pindakaas, zilvervliesrijst, biergist, sojabonen, champignons.

Dit is een pro-vitamine die door je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze voedingstof wordt in de lever omgezet in vitamine A. Vitamine A is goed voor de weerstand en instandhouding van je huid en slijmvliezen. Daarnaast vitamine A goed voor het gezichtsvermogen. Het helpt om scherp te blijven zien.

RI

Er is geen Referentie Inname voor Bètacaroteen vastgesteld.

Belangrijke bronnen van Bètacaroteen:

Plantaardig: wortelen, spinazie, broccoli, boerenkool, mango, mandarijn.

Mineralen Mineralen

Het menselijk lichaam bevat ongeveer anderhalve kilo calcium. Ongeveer 98% daarvan wordt aangetroffen in de botten. Calcium speelt dan ook een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten. Dit mineraal wordt het best in combinatie met vitamine D worden ingenomen. Deze vitamine bevordert immers de opname van calcium. De resterende 2% calcium is verspreid over je tanden, organen, spieren en bloed. Calcium houdt de normale bloedstolling in stand, is goed voor het zenuwstelsel en is betrokken bij het spijsverteringsproces. Tot slot is dit mineraal noodzakelijk voor het goed blijven functioneren van de spieren.

RI

De Referentie Inname van Calcium is 800 mg.

Belangrijke bronnen van Calcium:

Dierlijk: zuivelproducten, mosselen, oesters, sardines.

Plantaardig: groene groenten, zeewier, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, peterselie, zuurkool, sojabonen, tofu, tomatenpuree, chocolade puur, vijgen, rabarber, brood, hard drinkwater.

De belangrijkste taak van chloor is het assisteren bij de productie van maagzuur. Ongeveer 85% van de chloor in je lichaam is terug te vinden in het lichaamsvocht. Het overige deel wordt aangetroffen in de cellen, waaronder de rode bloedcellen.

RI

De Referentie Inname voor Chloor is 800 mg. Chloor is een belangrijk bestanddeel van tafelzout, dat in de meeste voedingsmiddelen wordt verwerkt.

Belangrijke bronnen van Chloor:

Dierlijk: zeevis, vlees.

Plantaardig: olijven, zeewier, tafelzout, roggebrood.

Dit mineraal voorkomt hongergevoel, doordat het de bloedsuikerspiegel normaal houdt. Daarnaast ondersteunt chroom de vetstofwisseling.

RI

De Referentie Inname van Chroom is 40 µg.

Belangrijke bronnen van Chroom:

Dierlijk: mosselen, zuivelproducten.

Plantaardig: artisjok, honing, druiven, rozijnen, volkoren producten, biergist, maïsolie, zwarte peper, champignons, asperges.

Dit mineraal is onontbeerlijk voor het goed blijven functioneren van de schildklier. Jodium houdt verder de huid gezond en ondersteunt het zenuwstelsel.

RI

De Referentie Inname van Jodium is 150 µg.

Belangrijke bronnen van Jodium:

Dierlijk: zeevis, schaal- en schelpdieren.

Plantaardig: kelp, zeewier, brood

Dit mineraal heeft een gunstige invloed op je zenuw- en spierfunctie. Kalium is ook van belang voor het behoud van een normale bloeddruk.

RI

De Referentie Inname van Kalium is 2 gram.

Belangrijke bronnen van Kalium:

Dierlijk: rundvlees, varkensvlees, vis.

Plantaardig: volkorenbrood, tarwezemelen, dadels, avocado, bloemkool, boerenkool, broccoli, knoflook, peterselie, aardappelen, banaan, sojabonen, spinazie, pruimen, rozijnen, tomatenpuree, tomatenketchup, kelp, sesamzaad.

Leuk feitje! De aardkorst bestaat voor 2,4% uit Kaliummineralen. In centraal Canada ligt op een diepte van ongeveer duizend meter een enorme voorraad Kalium die in de toekomst een belangrijke bron zal worden.

Fosfor bepaalt ongeveer één procent van je totale lichaamsgewicht. Het is een belangrijke voedingsstof voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarbij speelt Fosfor een belangrijke rol in de cellen: het draagt immers bij tot de normale werking van celmembranen. Verder activeert fosfor je natuurlijke energie in het lichaam.

RI

De Referentie Inname van Fosfor is 700 mg.

Belangrijke bronnen van Fosfor:

Dierlijk: vlees, vis, kaas, eieren.

Plantaardig: chocolade puur, cola, volkorenbrood, zilvervliesrijst, noten, sesamzaad, peulvruchten, aardappelen.

Ruim 70 procent van de hoeveelheid ijzer wordt in de rode bloedcellen aangetroffen. Deze zijn verantwoordelijk voor het zuurstoftransport van de longen naar de cellen. Voorts is dit mineraal nodig voor het behoud van een goede weerstand. IJzer helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten en draagt bij aan de energiestofwisseling.

RI

De Referentie Inname van IJzer is 14 mg.

Belangrijke bronnen van IJzer:

Dierlijk: (orgaan)vlees, mosselen.

Plantaardig: cornflakes, havervlokken, tarwezemelen, aardappelmeel, peulvruchten, groene bladgroenten, gedroogd fruit, noten, volkoren producten.

De belangrijkste functies van koper zijn het ondersteunen van de energieproductie en de normale werking van het zenuwstelsel.  Ook is dit mineraal belangrijk voor het behoud van een normale pigmentatie van huid- en haar. De hoogste concentratie Koper bevindt zich in je lever en hersencellen.

RI

De Referentie Inname van Koper is 1mg.

Belangrijke bronnen van Koper:

Dierlijk: orgaanvlees, eierdooiers, krab, kreeft, oesters, slakken.

Plantaardig: volkoren producten, noten, pruimen, spinazie.

Dit mineraal is goed voor de botten en het kraakbeen. Ook is mangaan betrokken bij het energiemetabolisme.

RI

De Referentie Inname van Mangaan is 2 mg.

Belangrijke bronnen van Mangaan:

Dierlijk: eieren, forel.

Plantaardig: volkorenbrood, peulvruchten, zilvervliesrijst, ananas, noten, tuttifrutti.

Magnesium wordt ook wel eens het ‘relaxmineraal’ genoemd. Magnesium draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid en activeert je natuurlijke energie in het lichaam. Daarbij draagt het bij aan de geestelijke veerkracht en is het goed voor de spieren. De mineralen Magnesium en Calcium spelen een belangrijke rol bij het ontspannen en samentrekken van de spieren. Ze werken elkaar zodanig tegen, dat ze een juiste spierspanning in balans kunnen houden. Samen met Calcium is Magnesium ook van belang voor het behoud van sterke botten. De botten en tanden bevatten de grootste hoeveelheden magnesium. De rest is terug te vinden in het bloed, lichaamsvocht en weefsels.

RI

De Referentie Inname van Magnesium is 375 mg.

Belangrijke bronnen van Magnesium:

Dierlijk: Parmezaanse kaas, heilbot, krab, makreel en slakken.

Plantaardig: volkoren producten, noten, groene bladgroenten, peulvruchten, pruimen, cacao, kelp en bieslook.

Leuk feitje: De Griekse stad Magnesia is de naamgever van dit mineraal, omdat de bodem daar uitzonderlijk rijk is aan magnesium.

Dit mineraal is in je lichaam betrokken bij de het metabolisme van zwavelaminozuren.

RI

De Referentie Inname van Molybdeen is 50µg.

Belangrijke bronnen van Molybdeen:

Dierlijk: melk en orgaanvlees.

Plantaardig: peulvruchten, sojaolie, wijn, boekweitgraan, volkoren producten.

Dit mineraal ondersteunt samen met Kalium de vochthuishouding van het lichaam. Kalium doet dat in de cellen en Natrium daarbuiten.

RI

Er is geen Referentie Inname voor natrium. Natrium is een belangrijk bestanddeel van zout en krijgen we meer dan voldoende binnen.

Belangrijke bronnen van Natrium:

Dierlijk: kaas, spek, gerookte ham, rookvlees, ansjovis, boter, margarine.

Plantaardig: brood, graanproducten, augurken, olijven, zuurkool, tomaten en vrijwel alle bewerkte voedingsmiddelen.

De meest aansprekende rol van Selenium is misschien wel die van antioxidant. Dit sporenelement beschikt immers over de eigenschap om gezonde cellen, weefsels en organen te beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Selenium is namelijk van belang voor de vorming van het enzym glutathion peroxidase. Dit is een antioxidant die op celniveau beschermt door vrije radicalen. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem, is het goed voor haar en nagels en voor de vruchtbaarheid van de man.

RI

De Referentie Inname voor Selenium is 55µg

Belangrijke bronnen van Selenium:

Dierlijk: eieren, orgaanvlees, mosselen, kreeft en garnalen.

Plantaardig: volkorenbrood, zilvervliesrijst, champignons, noten, groente.

Silicium is het tweede meest voorkomende element in de aardkorst. Het is namelijk een belangrijk bestanddeel van zand, klei en vele mineralen en zou ook in ons lichaam een rol spelen. Dit mineraal geeft stevigheid aan de weefsels van het lichaam. Het is terug te vinden in de botten, bloedvaten, slagaderen, pezen en kraakbeen.

RI

Er is geen Referentie Inname voor Silicium vastgesteld.

Belangrijke bronnen van Silicium:

Plantaardig: granen, citrusvruchten, rozijnen, (zilvervlies) rijst en heermoes

Hoewel het menselijk lichaam slechts 2 tot 2,5 gram zink bevat, is het bij meer biologische processen betrokken dan welk ander mineraal ook. Zink is nodig voor een goede groei en ontwikkeling van weefsels, een optimaal functioneren van het immuunsysteem en de omzetting van koolhydraten, vetzuren. Zink vormt ook een belangrijk onderdeel van het antioxidantensysteem van het menselijk lichaam. In deze rol beschermt dit mineraal de gezonde cellen en weefsels van je lichaam.

RI

De Referentie Inname van Zink is 10 mg.

Belangrijke bronnen van Zink:

Dierlijk: oesters, vis, (orgaan)vlees, kip, eieren, kaas.

Plantaardig: peulvruchten, sesamzaad, noten, tarwezemelen, volkorenbrood, gist, groente.

Overige Overige

De darmflora heeft dagelijks voeding nodig om zich te kunnen versterken. Prebiotica zijn ‘hapklare brokken’ voor de gunstige darmbacteriën. Dit zijn voedingsvezels die niet verteerd kunnen worden in de maag of dunne darm. In de dikke darm worden ze echter wel afgebroken. Bij dat proces komen nuttige stoffen vrij die helpen om de darmflora op te bouwen en te versterken.

Ook Inositol maakt deel uit van de uitgebreide B-complex familie, maar is eigenlijk geen essentiële voedingsstof.

RI

Voor Inositol is geen Referentie Inname vastgesteld.

Belangrijke bronnen van Inositol:

Dierlijk: orgaanvlees, varkensvlees.

Plantaardig: tarwekiemen, citrusvruchten, noten, asperges.

Rutine en andere citrusbioflavonoïden houden de bloedvaten elastisch en de vaatwanden sterk. Dit bevordert de doorbloeding van je lichaam. Daarnaast ondersteunt Rutine de opname en biologische activiteit van vitamine C in je lichaam. Rutine wordt aangetroffen in het zachte, witte gedeelte onder de schil van citrusvruchten. Het behoort tot de bioflavonoïden, waarvan er inmiddels meer dan 4000 in planten, groenten en vruchten zijn ontdekt. Hoewel deze stoffen niet officieel tot de vitaminen worden gerekend, wordt deze groep vitamine P genoemd. De letter ‘P’ staat voor het Engelse woord ‘Permeability’, wat ‘doorlaatbaarheid’ betekent.

Belangrijke voedingsbronnen:

Plantaardig: broccoli, tomaten, boekwiet, citrusvruchten, uien, groene thee, appels en blauwe druiven.